Jack Popplewell

Jack Popplewell, toneelschrijver en schrijver werd geboren in Leeds op 22 maart 1909. Hij is in 1941 getrouwd met Betty Bryant (overleden in 1996) en had twee dochters. Hij is overleden op16 november 1996.

De bemoeial (1964) was een komedie thriller en Jack Popplewell, de auteur, was toen op de top van zijn vorm. Het brak overal records. Het stuk liep voor vier jaar in Parijs en toerde in Australië en Nieuw-Zeeland. Deze komedie bloeide in minstens 30 andere landen. Zelfs de critici genoten ervan.

De opvoering van een comedy thriller is meestal een vrij subjectieve ervaring, maar Popplewell schreef meer hits dan flops door van de variaties die hij gebruikte op zijn vertrouwde routines. Hij probeert altijd met een mix van een lach en spanning de interesse van het publiek te houden, om de "who done it", met al zijn alibi's, amateur detectivewerk, "messen-in-de-rug" en verdwijnende lijken als een leuk kijkstuk te brengen. Soms is er zelfs niet een lichaam, noch de politie. In een van zijn vroegste successen, "Dear Delinquent" (1957), was het idee van de politie ondenkbaar omdat David Tomlinson, als een "West End" bachelor geconfronteerd werd met een juwelendievegge die zo innemend was, met haar betoverende adolescente ogen en onmogelijk als schuldige kon bestempeld worden. Niemand begreep beter dan Popplewell wat de toegevoegde waarde van acteurs is, die hun personages verder ontwikkelen op basis van hun eigen persoonlijkheid.

Jack Popplewell had ook nog andere talenten dan toneel stukken schrijven. Er was voor hem eveneens een carrière als componist weggelegd. Van jongs af aan had hij zijn zinnen gezet op het schrijven van muziek en teksten. Toen een vriend stiekem Popplewell's liedje "If I Should Fall in Love Again" had ingediend voor een wedstrijd won die de eerste prijs. Gracie Fields en anderen maakte het bekend in de jaren 1940. Er zijn 40 nummers van zijn hand verschenen. De melodie "My Girl's an Irish Girl"  werd opgenomen door Bing Crosby. De meeste andere liedjes werden door Vera Lynn, Anne Shelton, Max Bygraves, Geraldo, Ambrosius en Gigli opgenomen.

Naar aanleiding van de dood van zijn vrouw, Betty Bryant, bestoot Popplewell te stoppen met schrijven, al was hij verder wel nog betrokken bij de aanpassing van één van zijn toneelstukken (High Infidelity) tot een musical.

Een overzicht van zijn stukken:
"Blind Alley" (1953), "Dead on Nine" (1955), "Dear Delinquent" (1957), "A Day in the Life of ..." (1958), "And Suddenly It's Spring" (1959), "Hocus-Pocus"(1962), "Policy for Murder" (1962), "Every Other Evening" (1963), "Busybody" (1964), "Dead Easy" (1973), "Darling I'm Home" (1970), "High Infidelity" (bewerkt tot musical door Harold Brighouse als "Hobson's Choice")

Bron : http://www.independent.co.uk/news/people/obituary-jack-popplewell-1354490.html


copyright De Drye Sweerden 2019 - Varsenare

Home